İRAN! « Kula Haberleri

29 Mart 2024 - 04:37

İRAN!

İRAN!
Son Güncelleme :

31 Ekim 2022 - 12:15

173 Görüntülenme

Sevgili okuyucularım;

İran son haftaların dünya gündeminden düşmeyen, Ukrayna’yı ikinci plana iterek, endişeli gözleri üzerinde toplamaya başlamıştır. İran, 22 yaşındaki Mahsa Emin’i Eylül ayı içerisinde İran anayasasının kadınlara tanıdığı giyim, kıyafet sınırlarını aştığı başörtüsünü kısmen örtmediği gerekçesi ile “İran Anayasası’nın 27. Maddesinin” ihlalinden tutuklanarak, polis kontrolü altındayken öldürülmesi ile bir kez daha iç kargaşaya düşmüş oldu. Bu güne kadar görülmemiş protestolarla karşı karşıya kalmış durumdadır.

İran İslam Cumhuriyeti ; Humeyni hareketinin 1979 devriminden bu yana karşılaştığı en büyük halk katılımlı protestolardan birini yaşamaktadır. İran’da yapılan protestoların sonucunda en az 250 protestocunun öldürüldüğünü ve binlerce kişinin tutuklu olduğu izlenmektedir. Mahsa Emin İran içerisindeki etnik yapısında Kürt kökenli olması, İran’ın diğer etnik kökenli yapılarında azda olsa protestolar sürecine katılımlarını geciktirmiş oldu. Geçmişe baktığımızda, Mayıs 2006’da İran’ın Güney Azerbaycan’da büyük bir protesto gösterisi görüldü. Ancak ülkenin diğer bölgeleri, sessiz kalarak izlemeye devam ettiler. Üç yıl sonra, Fars yeşil hareketi sırasında, bazı Fars bölgeleri zemin kazanırken. Güney Azerbaycan ve diğer bölgeler seyirci kalmışlardı. Destek vermekten kaçınıyorlardı. “Yapılan mevcut protestoları farklı” görerek suskun kalıyorlardı. Şimdi ateşi kapılarında gördüklerinden, Hürriyet meşalelerini yakmaya başladılar.

Haber sitelerine göre, 16 yaşındaki bir genç olan Atilla Arfai 21 Eylül’de Tebriz sokaklarında, toplu protestoların ilk günlerinden beri İran İstihbarat Bakanlığı’nın Tebriz bölümünde gözaltına aldı. Daha sonra serbest bırakıldı. Suçu, sokak ayaklanmalarına öncülük etmek, halkı isyana davet etmek, cep telefonunun ekranına Atatürk’ün resmini koymak ve Türkçe gibi suçlamalarla suçlandı. İran da her etnik gurup kendi ana dilini kullanmaktadır. Tebriz gibi Türk yurduna başkentlik yapmış bir bölgede hangi dili kullanması gerekiyor diye sorular karşımıza çıkmaktadır. Farslar Farsça, Araplar, Arapça, Kürtler Kürtçe ve Ermeniler Ermenice dilini kullanıyor sorun yok deniliyorsa, Türkçe karşıtlığı ne olabilir? Güney Azerbaycan da yaşayan, Türkleri savunan Avukatlar üzerinde baskıcı hareketler yürütüldüğü bazı haber iletişim merkezleri duyurmaktadır. Tahran’da yaşayan Tebrizli Türk Avukat Mohamedrza Faqihi, önce tutuklanıyor sonrada sonra da, Tahran’daki House hapishanesinden serbest bırakılıyor.

İran’ın Devrim Muhafızları Ordusu başkanı, İran’daki, Türklerin yaşadığı diğer bölgelerdeki protestoları yüksek sesle tehdit ederek dikkatleri çekiyor. İran’ın Devrim Muhafızları Ordusu başkanı, protestocuları “Cumartesi” günü sokaklardaki gösterilerin son günü olacağı konusunda uyarıyor. “Bugün isyanın son günü,” diyor.  İran Muhafız Kolordusu komutanı Hüseyin Selami, İran’ın ruhani liderliği tarafından, İsrail ve ABD de dahil olmak üzere krizden yabancı düşmanlarını sorumlu tutuyor. ” Bu, Beyaz Saray ve Siyonist rejim tarafından geliştirilen bir plan’dır” Diyor. Yapılan bu uyarılara rağmen, İranlı, kadınların öncü bir rol oynadığı İran’da Cumartesi günü daha fazla can kaybı olduğuna dair yeni haberler yayılmaktadır.  İran’da Protestoların başlamasından bir iki gün sonra Tebriz, Urmiye, Erdebil ve Zencan dahil olmak üzere Güney Azerbaycan’ın birçok şehrinde Türklerin protestolara katıldığı görülmüştür. Beraberinde Karac, Tahran gibi yerlerde Esnaf ve Tacir niteliğini oluşturan, Türkler çok büyük bir düzeyde sokaklara dökülerek protestolara katıldıkları, Erdebil’de güvenlik güçleri tarafından kız okullarına düzenlenen baskınları, baskının sırasında, bir kız çocuğunun hayatını kaybetmesi çeşitli haberlerde yerini aldı. Tebriz’de ve Güney Azerbaycan’ın diğer şehirlerinde protestoların devam etmekte olduğu da belirtilmektedir.

İran’ın mevcut Rejim muhalif örgütlenmeleri, başta ABD ve AB ülkelerinin muhtelif yerlerinden protesto hareketlerine destek vermeye çalışmaktadırlar. Lakin çok başlılık ve seslilikleri merkezi otorite oluşturmalarına büyük engeller oluşturduğu izlenmektedir.

İran da “Tavuk kuluçkaya yattı” bu kuluçkadan “ ÇİVCİV” çıkar mı derseniz, yumurtaların horozlu olmasına bakmak gerekir derim. İyi bir Lider bu hareketi götürebilir.  Ülke dışındaki muhalifler birleşerek Kendi Liderlerini çıkaramazlarsa,  önlerine emperyalist ülkeler yıktıkları Şah diktatörlük mirasçısını “Temdit Pilavı” gibi ısıtarak önlerine koyabilirler. Olmaz demeyin olur, olur.

Sağlıklı yaşayın sağlıcakla kalın.

 

 

 

Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı