BARIŞ NOBEL ÖDÜLÜNE ADAYLIK! « Kula Haberleri

27 Temmuz 2024 - 06:24

BARIŞ NOBEL ÖDÜLÜNE ADAYLIK!

BARIŞ NOBEL ÖDÜLÜNE ADAYLIK!
Son Güncelleme :

20 Mayıs 2024 - 6:26

127 Görüntülenme

Sevgili okurlar;
Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları Ceyhun Bayramov ve Ararat Mirzoya’nın toplantıları, Mayıs ayında Barış kokusuyla Kazakistan’ın Almatı kentinde sona erdi. Azerbaycan tarafına göre, ikili toplantılarda bakanlar sınırların belirlenmesi konusunda kaydedilen ilerlemeyi ve bu konuda varılan anlaşmaları Başta Azerbaycan Parlamento üyeleri Barışa giden yol açılmıştır diyerek Parlementoda alkışlamışlardır.
Her iki Devletin Bakanları ve temsilcileri, “Azerbaycan ile Ermenistan Arasında Barış ve devletler arası İlişkilerin Kurulmasına İlişkin İki Taraflı Anlaşma” projesinin tarihlerini görüşmeye devam edilmişti.Azerbaycan ve Ermenistan tarafından yapılan resmi açıklamada, “Taraflar, anlaşmazlıklara açık kalan konularda görüşmelere devam etme konusunda anlaştıklarını, süreç içerisinde çözümsellik olumsuzluklara bakılmaksızın çözüme ulaşana kadar toplantıya devam etme kararı görüşünde birleştikleri ortak açıklamalarında görülmüştür.
Kazakistan Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu ile üçlü format da dahil olmak üzere ikili bir formatta ayrı ayrı bir araya geldikleri görülmüştür. Ceyhun Bayramov, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki görüşmelere ev sahipliği yaptığı için Kazakistan’a teşekkür ettiği görülmüştü. Ceyhun Bayramov Azerbaycan Cumhur Başkanı İlham Aliyev tarafından güçlü yetkilerle donatılmış olarak görüşmelere katılım sağladığı bilinmektedir.
Ceyhun Bayramov AB, ABD ve MİNSK Gurubunun 28 yıllık olumsuzluklarının yanı sıra çözümsüzlükleri doğurucu olmalarına karşı en başarılı Dış Politika yürütmeyi sürdüre bilmiştir. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da toplantıyla ilgili benzer açıklamalarda bulunmuştur. Dış işleri Bakanlarının sınırların belirlenmesi konusunda ilerleme kaydedildiği ve bu konuda anlaşmaya vardığını belrten açıklamaları görülmüştür.
Ermenistan ile Azerbaycan arasında Barış ve Hükümetler arası İlişkilerin Kurulmasına müteakip İlişkilerin yanı sıra Ekonomi de ortak görüşlerde ilerleme kaydedildiği belirtilmişti. Kazakistan’da 100. yılını kutlayan Kazinform Ajansı haberine bakıldığında, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov önceki gün yaptığı açıklamada, “Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi süreciyle ilgili bir sonraki toplantının barış anlaşması hazırlama sürecinin önemli bir unsuru olduğu kaçınılmazdır” diyor. Ayrıca, Ermenistan-Azerbaycan sınırının bir kısmının sınırlandırılması sürecini başlatan bir protokol imzalandığı bilinmektedir., Komisyonlar tarafından 19 Nisan 2024 tarihinde imzalanmış olan bu protokol Azerbaycan ve Ermenistan tarafından, protokol şartlarına uygun olarak, uzman grupların çalışmaları neticesinde kısa sürede Barışa giden bu yolu büyük emekler sarf ederek tamamlamışlar.
Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, iki ülkenin bakanlarının toplantısının, ünlü Almatı Deklarasyonu ile imzalanan 1991 sözleşmesi Azerbaycan ve Ermenistan’ın barış ve barışa odaklandığını belirtiliyor. “Diyalog sürecinde “iki ülkenin sadece bir barış anlaşması imzalaması gerekmediğine, aynı zamanda daha da ileri gidebileceğini, her iki devletin ulaşım altyapısının kendi topraklarından geçtiği ülkelerin egemenliği altında kalacağını belirterek, bölgedeki tüm ulaşım iletişim sorununu çözebiliriz ve gümrük prosedürleri karşılıklı olacak ve karşılıklı zemin ve ilkelere göre düzenlene bileceğini” belirtiyor.
Azerbaycan dışişleri bakanı Ceyhun Bayramov’un Başarılı politikası kapsamında, Uluslar arası Barış NOBEL ödülüne aday gösterilmesi gerektiğine inanmaktayım. Tarihe geçebilecek sabır ve inançla mücadele ederek Barış kapılarını araladığı görülmektedir.

21 – 26 MAYIS 2024 Tarihleri arasında Manisa Yunusemre Belediyesi, Manisa Dostlar Meclisi ve Manisa Azerbaycan Evi olarak Azerbaycan Gence’den Başlayarak Bakü Şirvan ve Salyan kentlerine gidilecektir. Salyan Kenti ile Yunusemre Belediyemizin “Kardeş Kent Olma” Projesi görüşmeleri yapılacaktır. Ayrıca Azerbaycan’ın AĞDAM Kenti topraklarında olan “Nuri Paşa liderliğindeki Kafkas İslam Ordusunun şehitlerinin Kabirlerinin bulunduğu “OSMANLI TEPESİNİN” “ORTAK DOSTLUK ORMANINA ÇEVRİLMESİ” görüşmeleri yürütülecektir.
“Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” şiarı ile sağlıklı yaşayın, sağlıcakla kalın.

Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı