TGF, basının ayağa kaldırılması için destek paketi istedi « Kula Haberleri

29 Mart 2024 - 07:51

TGF, basının ayağa kaldırılması için destek paketi istedi

TGF, basının ayağa kaldırılması için destek paketi istedi
Son Güncelleme :

06 Mart 2023 - 10:55

45 Görüntülenme

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, deprem bölgesindeki basının ayağa kaldırılması için devletin özel bir destek paketi açıklamasını istedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin Sümerpark’taki yerleşkesinde gazetecilerle bir araya geldi.
Depremden etkilenen illerde yaptığı incelemeleri ve basın çalışanlarının karşılaştığı sorunları aktaran Karaca, İletişim Başkanlığı’nın basına özel bir destek paketi açıklaması gerektiğini söyledi.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan açıklamaya, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Genel Başkan Vekili Cafer Esendemir ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mücahit Ceylan katıldı.
Diyarbakır’da depremden dolayı birçok gazetecinin ekipmanlarından olduğunu belirtirken, deprem konutlarından gazetecilerin de yararlandırılması çağrısı yaptı. Gazetecilerin barınma ihtiyacının karşılanması için bir süreç başlattıklarını ifade eden Ceylan, deprem bölgesindeki basın kuruluşlarının ayağa kaldırılması noktasında gazeteci örgütlerine çağrı yaptıklarını söyledi.
‘Depremde 26 gazeteci maalesef vefat etti’
Ardından Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, deprem bölgesindeki izlenimlerini aktardı. Depremden en çok etkilenen 4 ilde basın kuruluşlarının yerlerinin, yurtlarının yerle bir olduğunu aktaran Karaca, “Hatay’da, Maraş’ta, Malatya’da ve Adıyaman’da durum çok facia. Bölgede gazeteci de kalmamış. Neden, yer yok, yurt yok. Adıyaman’da bir televizyona bir çadır verilip de faaliyete geçirilememiş. Devletin bir tedbir alıp basın kuruluşlarının ayağa kaldırılması yönünde özel bir desteğinin olması lazım. Bu çok açık ve net görülüyor. İllerde basın olmazsa, o ilin gözü kulağı yok demektir. Vatandaşın sağlıklı haber alması yönünden mutlaka basının sorunlarının tamamının kısa sürede çözülmesi lazım. Depremde 26 gazeteci maalesef vefat etti. Vefat eden gazetecilerin 13 tanesi Adıyaman’da. Adıyaman’da gazetecilerin enkaz altında kalmasından dolayı oradan 2 gün haber alınamadı. 2 gün boyunca sanki Adıyaman’da deprem yok gibiydi. 2gün sonra olay ortaya çıktı ki, bir facia. Hala daha enkazların yüzde 60’ının kaldırılamadığı görülüyor. Adıyaman’da, Malatya’da kimse kalmamış. Sanki nüfus sayımı var, sokağa çıkma yasağı var. 4 ilde yüzde 50’nin üzerinde insanlar şehri terk etmiş” diye konuştu.

‘Mutlaka basının ayağa kaldırılması lazım’

Basın İlan Kurumu’nun sadece resmi ilan alan gazetelere yardımda bulunduğuna dikkati çeken Karaca, “Basın İlan Kurumu sadece gazetelere 800 bin lira, yani gazete başına 15 bin TL destek paketi yaptı. Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak anlamadığımız bir olay var. Televizyonlar devletten 1 lira destek almazlar ama uydu bedelleriyle televizyonların beli kırılır. İnternet siteleri bir destek almazlar. Ülkemizin basını bir gazetelerden ibaret değil. Gazeteler, televizyonlar, internet siteleri ve radyolara da mutlaka destek verilmeli. İletişim Başkanlığı, Basın İlan Kurumu ve devlet yetkililerine bir rapor hazırlıyoruz. Mutlaka basının ayağa kaldırılması lazım, sağlıklı haber alınması için.”

‘Basın İlan Kurumu değişim sinyalleri vermiyor’
Basın Yasası’nda yapılan değişiklikle internet sitelerine de ilan alma yolunun açıldığını ancak öne sürülen koşulların çok ağır olduğunu ve bunun ciddi mağduriyet yarattığını söyleyen Karaca, “İllerdeki gazetelerin büyük bir kısmının imkansızlık yüzünden naylon kadro ile devam ettiriliyor, bunu herkes biliyor. Gerçekten uzak bir yönetmelik hazırlandı. Fakat tüm basın kuruluşlarının büyük tepkilerine rağmen Basın İlan Kurumu bu yönetmelik üzerinde en küçük bir değişim sinyalleri vermiyor. Hala belli illere göre, 8-6-4 kadro diyor. Eskişehir, Bursa, Sakarya, Kocaeli, Diyarbakır gibi illerde internet sitesini devam ettirecekseniz 8 tane kadro oluşturacaksınız. Bu rakamların düzeltilmesi ve kadro sayısının aşağıya çekilmesi ve bekleme süresinin aşağıya çekilmesi için gerekli girişimleri yapacağız” dedi.

Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı