TAHIL KORİDORU VE AZERBAYCAN « Kula Haberleri

29 Mart 2024 - 00:04

TAHIL KORİDORU VE AZERBAYCAN

TAHIL KORİDORU VE AZERBAYCAN
Son Güncelleme :

07 Kasım 2022 - 7:07

35 Görüntülenme

Sevgili okuyucularım;

 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, EYLÜL ayı içerisinde Erivan ziyaretinde, Ermenistan Meclis Başkanı Alen Roberti Simonyan ile Erivan’da düzenlediği ortak basın toplantısında, Azerbaycan tarafından Ermenistan topraklarına saldırılar düzenlendiğini ileri sürerek açıklama yapmıştı.

Azerbaycan tarafından yapılan açıklamada;  “ ABD’nin entrikalarının Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya’ya taşınması kabul edilemez” demişti.

Dünyanın ekseni etrafında dönmesi gibi ABD’de Güney Kafkasya ekseninde dönmeye devam ediyor. Azerbaycan’daki ABD Büyükelçiliği’ne göre,  “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlığının Azerbaycan tarım ürünlerinin ihracatını nasıl etkilediğini ” anlatırken,  “ABD ile Azerbaycan arasındaki artan tarımsal ticaret ve akademik bağların USAID’in programları aracılığıyla desteklenmeye devam edeceklerini” söylüyor. Amerikan Uluslararası Kalkınma Ajansı Avrupa ve Avrasya Bürosu müdür yardımcısı Erin McKi, 4 Kasım’da Azerbaycan’a yaptığı ziyaret,  ABD Büyükelçiliği’ne göre,  USAID yönetici yardımcısı, 4 Kasım’da Azerbaycan’ın bağımsızlığına desteğini ifade etmek ve çatışmada hayatını kaybedenlerin (Şehitlerin) anısını onurlandırmak için Bakü’deki Şahitler Mezarlığını (Gıyaban’lığı)  ziyaret ediyor diybiliyor..

5 Ekim’de de, Amerikan Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) başkan yardımcısı Erin McKie, Azerbaycan tarım bakan yardımcısı Elchin Zeynalov ile bir araya geliyor. Erin McKi daha sonra Bakü Limanı CEO’su Taleh Ziyadov ile bir araya gelerek “USAID’in Azerbaycan’ı güvenilir bir transit rota olarak nasıl destekleyebileceğini ve Avrupa, Batı, Asya ve Orta Doğu ile daha iyi ilişkiler yoluyla ticari ilişkileri nasıl geliştirebileceğini” müzakere ediyorlar.

Bu ziyaretin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Erivan ziyaretinden farkı var; Erivan ziyareti, ABD içindeki  Nancy Pelosi’in Eyaletindeki Ermeni lobisine hoş görünmek. Azerbaycan Bakü ziyareti ise, Dünyanın içinde bulunduğu Tahıl buhranından yeni bir kanal ile ABD görünümlü nefes almak. Azerbaycan’a olan Enerji politikalarına ilave, Tahıl ihtiyaç giderme politikalarını genişletmek.

      Türkiye şu anda Dünya Tahıl politikalarının dizginlerini elinde tutan ülke konumundadır.Azerbaycan ile olan işbirliği ve kardeşlik politikaları Enerji ve Tahıl’da da, müştereklik anlayışı ile yürütecekleri bilinmelidir.

      “ 8 KASIM Zafer Günün” kutlu olsun Azerbaycan; 30 yıllık işgalden kurtardığın Topraklarının üzerinde ebediyen “Beyaz Kartallar” uçmalıdır.  Hedefe varmak için Azerbaycan;  “İnkişafının Mimarı Haydar Aliyev’in”  politika çizgilerinde yürüdüğü müddetçe Tahıl’da ve Enerjide Dünyada zirvede olur.

       Sağlıklı yaşayın, sağlıcakla kalın.

Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı