Doğayı korumaya yönelik Avrupa Birliği tarafından uygulamaya konulan “Yeşil Mutabakat” konusunda, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın meclis üyelerine bilgilendirme yapıldı.
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın Nisan ayı Meclis toplantısında, özellikle sanayicileri ve ihracatçıları yakından ilgilendiren bir konu olan “Sınırda Karbon Düzenlemesi” ve Avrupa Yeşil Mutabakatı” hakkında detaylı bilgi sunuldu.
Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel’in faaliyetler hakkında yaptığı konuşmadan sonra bilgilendirme yapmak üzere kürsüye gelen Simte Danışmanlık Yetkilisi Yıldız Yaşar, sınırda karbon düzenleme mekanizması uygulama yönetmeliğini ve bu yönetmeliğin getirdiği zorunlulukları anlattı. Karbon düzenlemelerine uyum için atılması gerekli adımlar hakkında bilgi veren Yaşar, bu yönetmeliğin getireceği ek maliyetler, vergi yükü ve tedarikçi seçiminde hangi kriterlerin göz önünde bulundurulacağı gibi detaylı bilgiler sundu. Gönüllü, firmaların izlemeleri gereken adımları şöyle sıraladı:
“Ürünleri gözden geçirin, bir liste oluşturarak sürecinizi buna göre planlayın. Ürünleri basit veya kompleks olarak sınıflandırarak karbon ayak izi ölçümleri için tedarikçilerle iletişime geçin. İç organizasyonda sorumlulukları belirleyerek düzenli olarak emisyonları ölçün ve raporlayın. Karbonsuzlaştırma stratejileri geliştirin. Uyum sağlayın ve izleyin.”
1 Ekim 2023’ten 31 Aralık 2025 tarihine kadar olan geçiş döneminde Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması çerçevesinde raporlama yükümlülüklerinin başladığına dikkat çeken Yaşar, mali yükümlülüklerin 1 Ocak 2026’da devreye gireceğini hatırlattı.
Salihli TSO’daki yeşil mutabakat bilgilendirmesine Baş Denetçi ve Eğitmen Yıldız Yaşar’ın yanı sıra Simte Danışmanlık Kurucusu Tuğrul Edis ve firmanın Müdürü Sevim Kalaycı da katıldı.