NEDEN HEP AMERİKA? « Kula Haberleri

26 Nisan 2024 - 02:03

NEDEN HEP AMERİKA?

NEDEN HEP AMERİKA?
Son Güncelleme :

17 Şubat 2022 - 7:08

106 Görüntülenme

Sevgili okuyucularım;
Bölgemizde eksik olmayan “Tamtamları” neden hep ABD çalıyor? Vladimir Putin bundan sonra ne yapacak? Soru işaretlerine cevap aramaya balarsak, Arapsaçı karşımıza çıkıyor. Çık, çıka bilir isen işin içinden!
Kara Denize baktığımızda, bölgesel çözüm için Cumhur Başkanı Recep Tayip Erdoğan’ın başlattığı Ukrayna diyaloğu iyi niyet temennilerine taşımıştır Uluslararası görüşmelerde.
Diğer taraftan, NATO müttefikleri ile Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki diplomasi beklenen doruğa ulaştı. Beyaz Saraya, Rus lidere V. Putin iki seçenek sunuyor, “Ukrayna’ya ağır sonuçlar yaşatacak müdahale, veya Vladimir Putin’in aşağılayıcı hareketlerini kabullenme.” Fransa lideri bu durumdan nasibini almıştı. İkili barış görüşmeleri esnasında. Bu durumda Vladimir Putin’in Bir sonraki hamlesi ne olacak? Diye düşündüğümüz zaman;
Beyaz Saray, Rusya’nın Ukrayna sınırı boyunca asker seferber etmeye ve tatbikat eğitimi yürütmeye devam etmesiyle krizin tırmanmasında tek bir çözüm olarak, “diplomasi” olacağında ısrar ediyor. Ancak Başkan Joe Biden’ın hafta sonu Rusya ve Ukrayna liderleriyle yaptığı üst düzey görüşmelerden sonra, ortada rahatsız edici bir gerçek kaldı. O da Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir sonraki hamlesinin ne olacağının bilinmeyişidir.
Beyaz Saray Basın Sözcü Yardımcısı Karin Jean Pierre: “Müdahalenin her an başlayabileceği bir aşamada olduğunu belirtiyor. İstihbarat bilgilerimizin ayrıntıları hakkında bu hafta başlayabileceğini söylemek dışında bir yorum yapmayacağını ve ABD’nin her duruma hazır olduğunu” belirtiyor.
Ukrayna lideri, Volodimir Zelenski; “Tüm işaretlerin yakın zaman müdahalesini işaret ettiğini” söylüyor. “Bize müdahalenin 16 Şubat’ta olacağının istihbarat kaynağını aldık. O günü milli birlik günü ilan edeceğiz. Tarafımdan, İlgili yönetmelik imzalanmıştır. Milli bayraklarımızı asacağız, sarı ve mavi bantlar takacağız ve birliğimizi tüm dünyaya göstereceğiz.” Demişti. Halen Rusya tarafından bir müdahale yapılmadığı gibi, Belrus’la yaptığı otak tatbikat sonrası bölgeden bir bölüm askerini de geri çekmiş oldu!
Wilson Center’daki Kennan Enstitüsü’nün müdürü olarak görev yapan Will Pomeranz, Amerika’nın Sesi’ne Putin’in zor bir geri çekilme olması gerektiğini söylemişti. “Putin, Ukrayna’nın NATO halkasına katılmasının engellenmesini talep ediyor, ABD, NATO’nun açık kapı politikasını gerekçe göstererek bu şartı red ediyor” . Will Pomeranz “Putin’in gerçekten geri adım atma seçeneği olduğunu görmüyorum. Çünkü bu kriz sırasında çok şeyi riske attı. Vladimir Putin’in geri adım atıp “hiçbir şey” olmayacağı anlamını taşımaz” ifadesini kullanıyor.
Geçtiğimiz Pazartesi günü, Almanya Başbakanı Olaf Scholtz Moskova gezisinden önce Kiev’i ziyaret etti ve “mevcut gerginlikleri azaltmak için kararlı bir şekilde harekete geçilsin” çağrısında bulundu. Avrupa’nın güvenlik konularında Rusya ile ciddi bir diyaloğa hazırız. NATO ve ABD Rusya’ya önerilerde bulundular ve biz de onları destekliyoruz.” Diyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Putin’e Rusya’nın görüşmelere devam etmesi gerektiğini belirtiyor. “Diğer iddiaları dinlemeye hazırız, fırsatlarımız tükenmiyor. Tabii ki, (güvenlik görüşmeleri) süresiz sürmemelidir, ancak şu aşamada bunları sürdürmeyi yapar iken görüşmelerin artırılması gerektiğini” ifade ediyor.
Bu arada ABD Ukrayna’ya yüz milyonlarca askeri yardım gönderdiği biliniyor ve geçtiğimiz Pazartesi günü Kiev’deki ABD Büyükelçiliği’ni geçici olarak geri çektiklerinin çağrısını yapıyor.
RUSYA – ABD ve NATO ile temaslar “Arap saçına” dönmüştür. Ne tarak tutuyor nede fön makinesinin gücü yetiyor. Eski Sovyetler Birliği’nin bu devletleri arasında sıcak bir ilişki olmadığı açıktır. Rusya, 2014 yılında Ukrayna’nın bir kısmını hakimiyeti altında kontrol yapmaya başladı, ve hala bölgeyi kontrol ediyor.
Nemi olacak? Bekleyerek göreceğiz, Batı ve ABD tarafından Ukrayna’nın nasıl ateşe atıldığını. Yanan ateşte ellerini ovalayarak nasıl ısınacaklarını, ve Ukranya Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ülkenin doğusundaki Donbars’a özel statü verilemeyeceğinin altını çizerken, Donbars’ta yeniden ateş kes bozularak silah seslerinin yükseldiği görülmektedir. Tabi bu arada Ukrayna siber saldırılara uğruyor. Savunma Bakanlığı iki Devlet biriminin siber saldırıya uğradığını, sorumlu olarak ta Rusya’yı işaret ediyor.
Sağlıklı yaşayın, sağlıcakla kalın.

Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı