İRAN SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR! « Kula Haberleri

8 Eylül 2024 - 02:23

İRAN SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR!

İRAN SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR!
Son Güncelleme :

12 Haziran 2024 - 10:00

122 Görüntülenme

Sevgili Okurlar; İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve 7 kişinin daha ölümüne neden olan bir helikopter kazası arkasında şaibe bırakarak İran’ın makus kaderine yeni ilmeler atılacağını işaret etmektedir. Kazayla ilgili Gulam Rıza İsmaili anlatımına bakılırsa;, ancak havanın gayet açık olduğunu, aşağıda vadi tabanın sisli olduğunu belirterek, “Bu noktanın küçük bir alanında bulutlar vardı ama uçuş yüksekliği açısından bu bulutlarla aynı seviyedeydik hatta biraz daha alçaktaydık.” ifadesini kullanıyor. Her nedense, Helikopter filosunun komutanı ve Reisi’yi taşıyan helikopterin pilotu olan Mustafavi’nin diğer helikopterlere, irtifa kazanarak bulutların üzerine çıkıp devam etmeleri komutunu verdiğini açıklıyor. Vahim olay, nedeni soru işaretlerine gebe kalan bir kaza vakasına dönüşüyor. İran’da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve 7 kişinin ölümüne neden olan bu helikopter kazasının ardından 28 Haziran’da yapılacak cumhur başkanlığı seçimlerine müracaatlar başlıyor.
Başlamasına başlıyor, yapılan müracaatların içerisinde, ülkenin sertlik yanlısı parlamento başkanını ve aynı amacı taşıyan 5 kişinin adaylıkları onay alıyor. Bunlarla birlikte, İran parlamentosunun eski başkanı, İran İslam Cumhuriyeti’nde 28 Haziran’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yedi adaydan biri olarak kaydediliyor. Ali Laricani, seçime katılan ilk üst düzey aday. O ve Başkan’a muhalif diğer kilit adayların 2021 seçimlerinde aday olmaları yasaklanmıştı. 66 yaşındaki Laricani, İran’ın dar siyasi sahnesinde muhafazakar bir politikacı olarak biliniyor. Ya adaylığı kabul edilmeyen eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın adaylığını yeniden onaylamadığı konusu, haberler arasında dolaşıldığı belirtiliyor. Kabul konseyi denilen, Konseyin kararı, olası bir varis olduğuna inanılan bir zamanlar 85 yaşındaki dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in yerini almak için kısaltılmış, iki haftalık bir müracaat zamanıön görmüştür.
Hamaney’in güdümleyebildiği bir grup din adamı ve avukattan oluşan “Kabul Komisyonu” Denetleme Kurulu’nun adayları onaylaması, İran’ın Fars rejimi altındaki Şii’a teokrasisinin son seçimlerde rekor düzeyde düşük seçmen aktivizmi gözlemini takip ediyor ve ülkenin, hızla ilerleyen nükleer program ve İsrail-Hamas savaşı konusundaki gerilimlerin yüksek olduğu bir ortamda seçimleri kolaylaştırmayı umduğunu gösteriyor. BM İsrail Gazze ateşkes kararı işlerini kolaylaştırıcı boyuta taşıma ihtimali yüksek görünmektedir. Kabul Konseyi, Denetleme Kurulu ayrıca, kadınlarda veya ülkede radikal değişiklikler isteyen hiçbir adayı kabul etmeme politikası izlemiştir.
Adaylar arasında en önde gelen politikacı, ülkenin militarize Devrim Muhafızları ile yakın bağları olan eski bir Tahran belediye başkanı olan 62 yaşındaki Mohamed Bagcher Qalibaf olmaya devam ediyor. Yine de pek çok kişi Kalibaf’ı 1999’da İran üniversitelerindeki öğrencilere yönelik acımasız baskıda yer alan eski bir Muhafız generali olarak hatırlıyor. Ayrıca, 2003 yılında ülkenin polis şefiyken öğrencilere karşı gerçek ateş kullanımını yönettiği söyleniyor. Galibaf, 2005 ve 2013 yıllarında cumhurbaşkanlığına aday olmuştu. 2017’deki ilk başarısız cumhurbaşkanlığı yarışında kendisini desteklemek için seçim kampanyasından çekilmişti. 2021’de tüm ana rakipleri diskalifiye edildikten sonra, İran’da şimdiye kadarki en düşük seçim aktivizmini gören cumhurbaşkanlığı seçimlerinin talibi olmuştur.
Hamaney geçen hafta yaptığı konuşmada, Kalibaf destekçilerinin potansiyel olarak üstün bir liderin konuşmacıya verdiği desteğin bir işareti olarak gördüklerini belirtmişti. İran İslam Cumhuriyetinin eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ı diskalifiye edildikten sonra İran siyasi hayatındaki yerini güçlenerek sürdüreceği yaygınlaşmaktadır.
İran Meclis Başkanı Muhammed Kalibaf, 28 Haziran’da yapılması planlanan seçimlerde aday gösterildi. Muhafazakar, katı bir politikacı olan 62 yaşındaki Kalibaf, adaylık kabul açıklamasından sonra gazetecilere verdiği demeçte, İran Cumhuriyetinin liderlerinin yolundan devam edeceğini açıklıyor. Yoksulluk ve fiyat artışlarının, ülke uluslar arası yaptırımlarla mücadele ederken iç rejimin korunmasında büyük pay almayı düşlediği görülmektedir.
Cumhurbaşkanı, İran’ın görevdeyken hayatını kaybeden ikinci cumhurbaşkanı. 1981’de, ülkedeki İslam Devrimi’nden sonraki kaotik günlerde, Cumhurbaşkanı Mohamed Ali Raghai bir bomba patlamasında ölmüştü. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Dışişleri Bakanı Hüşan Emir Abdullahiyan ve diğerleri, 19 Mayıs 2024 te İran’ın kuzeybatısında bir helikopterin düşmesi sonucu öldü. Neler oluyor derken yarınların iran için aydınlık geleceği görüntüsü sergilemediği konumunda olduğu his edilmektedir. Olan İran’ın masum halkına olmaktadır, Kırk milyondan fazla Güney Azerbaycan Türkünün ana dilde eğitim görmediği, kadınların ve Basının özgür olmadığı, siyasi liderlerin faili meçhul kazalara kurban vermektedir İran
Sağlıklı yaşayın, Sağlıcakla kalın.

Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı