ERMENİSTAN – AZERBAYCAN GÜNCEL DURUM ! « Kula Haberleri

28 Mart 2024 - 17:49

ERMENİSTAN – AZERBAYCAN GÜNCEL DURUM !

ERMENİSTAN – AZERBAYCAN GÜNCEL DURUM !
Son Güncelleme :

01 Kasım 2022 - 6:05

53 Görüntülenme

Sevgili okuyucularım;

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderleri Vladimir Putin, İlham Aliyev ve Nicolas Paşiniya’nın Ekim ayı biterken, Soçi’de bir araya geldiler.  Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda toplantı öncesi çok seslilikle bazı ülkeler farklı bakış açılarıyla öneri ve yorumlar yapmaya başlamışlardı. ABD Dışişleri Bakanlığı  Ned Price, Ermenistan ve Azerbaycan da dahil olmak üzere Güney Kafkasya ülkelerinin egemenliği ve bağımsızlığı için ABD’nin büyük  destekçi olduğunu,”Ermenistan’ın 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını geri kazanması, bu ülkelerin her birinin dış politika çıkarlarını sürdürme ve Moskova veya dünyadaki herhangi bir devletten bağımsız olarak çıkarlarını sürdürme hakkı için bir dönüm noktasıydı” dedi. ABD’nin Ermenistan ve Azerbaycan ile temas kurmak söz konusu olduğunda şiddeti sona erdirmek ve bu ülkeler için sürdürülebilir ve kapsamlı bir barış yolu izlemek için, Ermenistan ve Azerbaycan’ı teşvik ettik ve Doğrudan diyaloglarla sorunların çözümünde ve sürdürülebilir barışın sağlanmasında faydalı olmaya çalıştık.” Diyor.

Ermenistan’ın  büyükelçisi Edmon Marukyan, Ermenistan Devlet Televizyonu’na verdiği röportajda, Washington veya Rusya’nın sivil sorunu çözmek için hiçbir projeleri olmadığını söylüyor.

Rusya ve ABD’ye sormak gerekir,  İyi güzelde 30 Yıl boyunca başarılı neden olamadınız.

27 Ekim 2022’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, açıklamasında  Azerbaycan’ın ve Ermenistan ilişkilerinin iki ülke arasındaki barış anlaşmasına değinerek, Ermenistan’la Azerbaycan arasındaki “Barış anlaşması elbette gereklidir. Ve sınır sorununun barışçıl bir şekilde düzenlenmesini ve çözülmesini destekliyoruz. Hangi seçeneği seçmek Ermenistan’ın, Ermeni halkının ve Ermeni liderliğinin işidir. Her durumda, hangi seçenek olursa olsun, sadece barışı savunuyoruz.” Diyor. Vladimir Putin ayrıca   “Ermenistan’a hiçbir şeyi dikte edemeyiz ve bunun için hazırlanmıyoruz.” Diyor. Oysa uyulması gereken bir konu, “Mevcut çatışma ve anlaşmazlıkların, Ermenistan Başbakanı, Rusya Cumhurbaşkanı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından 9 Kasım 2020, 11 Ocak 2021 ve 26 Kasım 2021 tarihlerinde kabul edilen üç yönlü açıklamalar da dahil olmak üzere siyasi ve diplomatik yollarla çözüleceğine dair söylemlerinin arkasında durmaları olmalıydı. Nicol Paşiyan  “çizdim oynamıyorum” demekten kaçınmalıydı.

31 Ekim 2022’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Başbakanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nicolas Paşinyan ile bir araya geldi. Toplantıların ana odağı Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi üzerineydi. Rusya Devlet Başkanı’nın resmi internet sitesine göre, Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmede, toplantının 2020 ve 2021’de varılan tüm anlaşmaların uygulanmasını sağlamayı amaçladığını,  söylüyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, şimdi Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik konuşma ve hareket etme zamanının geldiğini belirterek,   “Biraz sonra yapılacak olan bugünkü üçlü görüşmemiz ilk toplantımız olmayacak, bu tür toplantılar sizin inisiyatifiyle yapıldı ve normalleşme sürecine çok iyi katkı sağladığını görüyorum. Azerbaycan son zamanlarda Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için beş ana ilke önermiştir. Bunlar uluslararası hukukun temel ilkeleridir ve normalleşmenin bu temelde sağlanabileceğine inanıyorum. “İç Savaş zaten tarihtir, iki yıl önce çözülmüştür, bu nedenle bu bağlamda pratik olarak tartışılacak hiçbir şey yoktur.”  Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi elbette çok ciddi adımlar gerektiren bir formattır. Sizlerin kişisel rolünün ve Rusya’nın bu hedeflere ulaşmadaki rolünün devam etmesini bekliyoruz.” diyor

Gelinen nokta;   Avrupa Birliği, bugün Soçi’de yapılacak üçlü toplantıya kadar iki ülke arasındaki barış görüşmelerine aracılık etti. Azerbaycan ve Ermenistan liderleri Avrupa Birliği aracılığıyla dört kez bir araya geldiler. Azerbaycan Başkanı İlham Aliyev, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği Başkanı Charles Michel ve Ermenistan Başbakanı Nicolas Paşinya en son  6 Ekim 2022’de Prag’da bir araya gelmişti.. Yapılan Toplantının ardından, Yelisey Sarayı’nın resmi internet sitesinden yapılan bir açıklamada, Ermenistan ve Azerbaycan’ın Birleşmiş Milletler Şartı’na ve birbirlerinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıyan 1991 Alma ata Deklarasyonu’na bağlılıklarını teyit ettiklerini belirtmişti. Sonra ne oldu? Ermenistan saldırganlığına devam etti.

Azerbaycan için en önemli konu bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerinin korunmasıdır. Barış, beraberinde Ermenistan’a da büyük bir ekonomik büyüme getirecektir.

Şu anda Güney Kafkasya’da üç önemli diplomatik süreç var: Ermeni-Avrupa Barış Antlaşması, Ermeni-Türk normalleşme süreci ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in önerdiği Ermeni-Avrupa-Gürcü işbirliği. İkinci ve üçüncü yönler, ilk yönün ne kadar başarılı olduğuna bağlıdır. Bölgede barışı teşvik etmekle gerçekten ilgilenen uluslararası aktörler bu yönleri desteklemeli ve bu süreçleri baltalayabilecek her türlü açıklama ve faaliyetten kaçınma olmalıdır.” “YURTTA SULH CİHANDA SULH” Mustafa Kemal ATATÜRK ilkesiyle, Güney Kafkasya huzura kavuşmalı.

Sağlıklı yaşayın sağlıcakla kalın

 

 

Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı