Erken Teşhis Hayat Kurtarır « Kula Haberleri

10 Eylül 2024 - 20:32

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Son Güncelleme :

10 Ekim 2022 - 13:16

53 Görüntülenme

Meme Kanserine Farkındalık oluşturmak taramaların önemine dikkat çekmek için bugün Pazar yerinde ve İlçe Sağlık Müdürlüğü bahçesinde bilgilendirme çalışmaları yaptık. 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı boyunca bilgilendirme çalışmalarımız devam edecektir. Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü Gençlik Liderlerine de faaliyetimize katıldıkları için teşekkür ederim.

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Daha az sıklıkla erkeklerde de görülebilir. Tedavide başarıyı arttıran en önemli faktör erken teşhistir. Kadın olmak, geç doğum yapmak, emzirmemek, hiç doğum yapmamış olmak, sigara tütün ürünlerini kullanmak, adet döneminin uzunluğu (erken yaşta adet olmak, menopoza geç girmek) fiziksel aktivite azlığı, kilo, ailede meme kanseri öyküsü gibi birçok faktör meme kanseri açısından kişinin daha yüksek riskli grupta değerlendirilmesine neden olur. Meme kanseri tedavisinde başarıyı arttıran en önemli faktör erken teşhistir. Erken teşhis için 40 yaş üstü kadınlara 2 yılda bir yapılacak mamografi ile birlikte 20 yaşından itibaren tüm kadınlara kendi kendine meme muayenesi önerilir. Kendi kendine meme muayenesi ne zaman ve nasıl yapılmalıdır? Adet kanaması gören kadınlar için her ay adet bitiminin 3 günü içinde, Adet kanaması görmeyen kadınlar için her ayın belirlemiş oldukları bir günü, Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda her yeni kutuya başlamadan önce, Emziren kadınlarda emzirmeyi takiben süt boşaldıktan sonra yapılmalıdır. İlk olarak ayna önünde farklı pozisyonlarda (iki kol yanda eller belde, her iki kol yukarıya kaldırılmış, kollar yanda serbest eğik) her iki memenin birbirine göre durumu gözlemlenir.

Memede kitle görünümü, Memelerden birinde anormal büyüme ya da büzüşme Bir memenin diğerine göre belirgin şekilde sarkmış olması, Meme şekilde sarkmış olması, Meme cildinde buruşukluk, damarlanmada artma, Meme ucunda çukurlaşma, Meme ucundan kendiliğinden (zorlama ya da sıkma olmadan) gelen kanlı akıntı, Koltuk altı, köprücük kemiği altı gibi lenf bezlerinin olduğu yerlerde büyüme durumları şüphelidir. Gözle görülemeyebilecek kitlelerin farkındalığı için elle muayene yöntemi izlenmelidir. Elle muayenede en ideal olarak sırt üstü yatma tercih edilmelidir. Elle muayene ayakta da duşta da yapılabilir. İşaret, orta ve yüzük parmak uçları kullanılarak dairesel hareketlerle memenin kendisi, meme başları, sutyenin alt çizgisi, köprücük kemiği, koltuk altı ortasından aşağı inen sinir göğüs orta hattı ilk olarak dokunma daha sonra hafif baskı ile yine dairesel hareketlerle taranır. Meme başı nazikçe sıkılarak akıntı gelip gelmediği kontrol edilir. Anormal bir bulguyla karşılaşıldığında derhal bir hekime başvurulmalıdır.

 

Dr.Aybüke Aslı AYYILDIZ

İlçe Sağlık Müdürü

Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı