Erdoğan kararı imzaladı! Seçim tarihi belli oldu « Kula Haberleri

16 Nisan 2024 - 16:59

Erdoğan kararı imzaladı! Seçim tarihi belli oldu

Erdoğan kararı imzaladı! Seçim tarihi belli oldu
Son Güncelleme :

11 Mart 2023 - 7:08

44 Görüntülenme

Türkiye’nin merakla beklediği seçimin tarihi belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçim tarihiyle ilgili kararını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı olarak seçim sürecinde ana gündem maddelerinin deprem olacağını, seçim kampanyası sırasında müzik kullanmayacaklarını açıkladı.
Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayını CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olarak ilan etmesinin ardından seçim çalışmalarına ağırlık veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Cumhur İttifakı’nın iki ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile bir araya geldi. Kulislerde Cumhur İttifakı’nın genişleyebileceği ANAP ve DSP’nin ittifaka dahil olacağı konuşuluyor.

Daha önce seçimin 14 Mayıs’ta yapılacağını belirten Erdoğan, “10 Mart Cuma günü Anayasa’nın bize verdiği yetkiye dayanarak alacağımız seçim kararının, ertesi gün Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla süreci başlatıyoruz” demişti.

BBP lideri Erdoğan ile görüşmesinin ardından, “Cumhur İttifakı genişleyecek mi?” sorusuna da “Devletin varlığı, ülkenin bütünlüğü, milletin istiklali ve istikbali. Bu hassasiyetleri gösteren siyasi partiler, elbette ki Cumhur İttifakı’na dahil olabilirler.” cevabını vermişti.

Kritik seçim 14 Mayıs’ta
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim kararını açıkladı. Buna göre Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimleri 14 Mayıs’ta yapılacak. Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında seçim kararının yayınlanması beklenirken, YSK da seçim takvimini açıklayacak.

Anayasanın 116’ncı maddesinin verdiği yetkiyle, 18 Haziran’da yapılması gereken Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını imzaladığını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

“Resmi Gazete’de yayımlanacak bu kararın ardından, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) iki aylık seçim takvimini başlatacaktır. Buna göre, inşallah iki ay sonraki ilk pazar günü olan 14 Mayıs’ta milletimiz, cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek üzere sandık başına gidecektir. Seçimlerin yenilenmesi kararımızın ülkemize, milletimize, Türkiye Büyük Millet Meclisimize ve siyasi partilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”
“Alternatif olarak da 14 Mayıs tarihini teklif ettik”

Seçimlerin tarihinin 14 Mayıs olarak güncellenmesi kararını, yılbaşından hemen sonra kamuoyuyla paylaştıklarını anımsatan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Bizi, seçim tarihini yaklaşık bir ay öne çekme kararını almaya yönelten sebeplerden bazıları şunlardı, her şeyden evvel 18 Haziran, milyonlarca gencimizin geleceğini ilgilendiren üniversite sınav takvimiyle çakışan bir tarihti. Yine bu tarih, yurt içinden ve yurt dışından yüzbinlerce vatandaşımızın hac farizasını ifa etmek üzere mübarek topraklara gittiği bir döneme denk geliyordu. İlk ve orta dereceli okulların seçim tarihinden hemen önce tatile girmesi sebebiyle her yıl olduğu gibi bu sene de milyonlarca vatandaşımız, memleketine veya tatil beldelerine gitmek üzere yola çıkacaktı. Bunların başını çektiği sebeplerle, 18 Haziran’ın milletimizin iradesini sandığa yansıtmasını teminde sağlıklı bir tarih olmadığını değerlendirdik. Alternatif olarak da 14 Mayıs tarihini teklif ettik.

Demokrasi geçmişimiz bakımından anlamlı bir yıl dönümüne de tekabül eden bu tarihin milletimiz nezdinde hüsnü kabul gördüğünü biliyoruz. Ancak ülkemizin 6 Şubat’ta ardı ardına yaşadığı iki büyük deprem, seçimle ve seçim tarihiyle ilgili tartışmaları gündemimizden çıkardı. Asrın felaketi olarak nitelenen bu deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kilis, Adana ve Elazığ illerimizde, yüreklerimizi yakan can ve mal kayıplarına yol açtı.”

“Depremde 47 binin üzerinde insanımız vefat etti”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Depremin ilk günlerindeki ağır kış şartları, hasar gören altyapı ve 500 kilometreyi bulan yıkım alanının büyüklüğü işimizi hayli güçleştirmiş olsa da, ya bir yol bularak ya bir yol açarak insanlarımızın yardımına koştuk. Bu 11 ilimizde yaşayan 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen, geniş bir çevrede hissedilen depremde 47 binin üzerinde insanımız vefat ederken, 115 binden fazla insanımız da yaralı olarak kurtarıldı.” dedi.

Depremde hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve millete başsağlığı dileyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şehirlerimizi yerle yeksan eden bu afette, milyonlarca vatandaşımız evini kaybederken, milyonlarca vatandaşımız da ardı arkası kesilmeyen sarsıntılar sebebiyle evine giremez hale geldi. Felaketin ilk anından itibaren, devlet ve millet olarak, tüm gücümüz ve imkanlarımızla depremzede vatandaşlarımızın yanındayız. Cumhurbaşkanıyla, bakanlıklarıyla, belediyeleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, gönüllüleriyle, dost ülkelerden gelen kardeşlerimizle, felaket gününden beri sadece depremle uğraştık.”

Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı