ABD-RUSYA-İSPANYA « Kula Haberleri

29 Mart 2024 - 17:18

ABD-RUSYA-İSPANYA

ABD-RUSYA-İSPANYA
Son Güncelleme :

07 Şubat 2022 - 6:17

104 Görüntülenme

Sevgili okuyucularım;
RUSYA-UKRANYA-ABD derken şimdide İspanya başka bir açıdan dalı verdi kargaşanın içine; İspanya’nın El Pais gazetesi, Washington ve NATO’nun Rusya’nın taleplerini içeren son güvenlik belgelerini yayınladı. Belge, ABD’nin Rusya ile Ukrayna’ya kara füzeleri veya muharip güçler konuşlandırılması konusunda karşılıklı bir anlaşma üzerinde görüşme yapmaya hazır olduğunu belirtiyor. Bu belge, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında planlanan telefon görüşmesinden önce yayınlanmış oldu.
Belgede, askeri personelin sınırlandırılması için tedbirler alınması gerektiğini içeren görüşlere yer veriyor olması. NATO üyelerini, Moskova’ya Romanya ve Polonya’ya ‘Tomahawk’ füzelerinin yerleştirilmediği söylemlerini kanıtını ispatlamaya itilmektedir.
Belgeye bakıldığında, “NATO bir savunma halkasıdır ve Rusya için tehdit oluşturmaz” ifadesiyle başlıyor. Raporda ayrıca şu ifadeler yer veriliyor: “Avrupa-Atlantik alanında istikrarlı ve güvenli, birleşik, özgür ve barışçıl bir Avrupa için her zaman çok çalıştığını, bunların hedefleri olduğunu ve devam eden bakış açıları olmaya devam edeceğini belirtir olmasıdır.” deniliyor.
Belgeler içeriğinde, Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın bölgelerde 100 binden fazla asker toplaması üzerine Moskova ile Batı arasındaki gerginliği azaltmak için yapılan diplomatik girişimlerini başlatıldığı bilgisi kapsamında geçen ay Kremlinin eline geçmesini içeriyor.
El Pais Gazetesi, belgeleri nasıl elde ettiğini açıklamıyor. Ve NATO Reuters ajansına verdiği demeçte, İspanyol gazetesinin yayınladığı bilgiler hakkında yorum yapamayacağını belirtirken, Kremail’in basın sözcüsü Dimitri Peskiv de yorum yapmaktan kaçındığını, kamuoyuna bu konuda hiçbir açıklama yapmadıklarını belirterek ayrıca bu konuda yorum yapmak istemiyorum.” diyor.
Düşündürücü olan El Pais Gazetesi kaynak açıklamıyor, NATO bu konuda yorum yapmayacağını belirtiyor ve Kremilin “kamuoyuna bilgi vermediği için” yorum bile yapmaktan kaçınıyor.
Bu arada Ukrayna nemi yapıyor; Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülke halkını sakin olarak, itidal göstermeye ve birlik olmaya çağırıyor. Zelenski aynı zamanda, 1 Şubat’ta yaptığı parlamento konuşmasında “Ukrayna’nın kaderini arkamızdan hiçbir ulke çözmeye çaba sarfetmiyor” demişti. Bakan, Ukrayna, Rusya, Fransa ve Almanya’ nın yer aldığı Normandiya formatı toplantısı bunu göstermiştir. Umutlarının Berlin de yapılacak olan Normandiya Dörtlüsünün Berlin, liderler toplantısında olabileceğini ilave ediyor.
Ukrayna icraatında devlet başkanı Zelenski, ülkesindeki silahlı kuvvetlerin sayısını üç yıl içinde 100 bine çıkarmak ve ordunun maaşlarını artırmak için bir kararname imzalıyor.
Geçtiğimiz haftaya baktığımızda Rusya, ABD ve NATO’dan Ukrayna’nın bloğa asla katılmayacağını garanti etmesini, Rusya sınırları yakınlarına silah sistemleri konuşlandırmasının durdurulmasını ve güçlerini Doğu Avrupa’dan çekilmesini talep etmişti. Talepleri kabul edilemez gören NATO ve Washington, Moskova’ya bu taleplerin mümkünatsızlığını yazılı olarak yanıtlamıştı.
Bu arada Nato üyesi ülkeler, Doğu Avrupa’ya binlerce asker, savaş jeti ve gemi gönderiyor.
Batı, Rusya’nın kaçınılmaz olası müdahale kararından endişe ederken, Rusya_ Kremlin müdahale planları olduğunu reddediyor.
ABD’nin Avrupa’da ağırlıklı olarak Almanya ve İngiltere’de konuşlanmış on binlerce askeri bulunuyor. Senaryolar dan biri, bu personellerin bir kısmının yavaş yavaş doğu NATO’daki müttefiklere katılabilmesi.
NATO müttefikleri Fransa Romanya’ya yüzlerce militan göndermeyi planladığını duyurdu. Fransa Savunma Bakanı Florence Parley, 27 Ocak’ta Bükreş’e yaptığı ziyarette yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un da söylediği gibi Fransa’nın Doğu Avrupalı müttefikleri desteklemeye devam edeceğini belirtiyor.
Fransa Savunma Bakanı Florence Parleyin çağrısı karşılğını bulmaya başlıyor galiba. Fransa da olmasa da, Ükrayna’da eski Ağır Siklet Boks Şampiyonu Vladimir Klitschko Çarşamba günü Kiev’de Ukrayna’nın ihtiyati milis güçlerine katılımı olmuştur. Vladimir Klitschko, Kiev belediye başkanı olan kardeşi ve ağır sıklet eski boks şampiyonu Vitaly Klitschko, ülkenin ilk Toprak Savunma Kuvvetleri askere alma merkezinin açılışına da birliket katıldığı görülmüştü. Kardeşi Merc clichco’ya göre, Rusya ile çatışmaya diplomatik bir çözüm tercih ediliyor. “Eğer bu olmayacaksa, silahlanmalı ve ülkeyi savunmaya hazırlanmalıyız.” Diye halka çağrı yapıyor.
Rusya Ukrayna arasında Diplomatik çözüm olur mu? Sorusu yukarıda belirtiğim üzere, NATO ve Kremail’in basın sözcüsü Dimitri Peskiv gibi bende yorum yok diyebiliyorum.
Cumhur Başkanımızın, Ukrayna ziyareti arabuluculuk düşüncesinde olsa da ağırlıklı olarak Türkiye Ukrayna arasında birden fazla konuda işbirliği oluşumu imzalandığı görülmüştür. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan dönüşünde, Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Biz gelinen noktanın, Rusya-Ukrayna arasında olumsuzluğa dönüşmesini kabullenemiyoruz. Rusya ile Ukrayna arasında bir barışın olmasına özellikle hakim olmasına biz arabulucu olabiliriz” diyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmak istediğine ilişkin açıklaması, Kremlin Sözcüsü Peskov’a sorulmuştu. Peskov soru karşısında, “Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların tarafı olmadığını, dolayısıyla bu formattaki bir zirvenin söz konusu krizin çözülmesine yardımcı olmayacağını” belirtmişti.
Habere göre Kremlin Sözcüsü, “Mesele şu ki Rusya Donbass’taki krizin taraflarından biri değil. (Rusya, Türkiye ve Ukrayna temsilcilerini bir araya getirecek) böyle bir zirvede sorunun çözüm yolunu bulmak mümkün olmaz. Krizin tarafı, bir taraftan Kiev; diğer taraftan (Ukrayna’nın doğusunda) tek taraflı bağımsızlıklarını ilan etmiş olan cumhuriyetlerin (Donetsk ve Lugansk) temsilcileridir” diyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov daha önce yaptığı açıklamada, “Rusya ile Ukrayna’nın Türkiye arabuluculuğunda bir araya gelmesinin, Ukrayna’nın doğusundaki sorunun çözümüne yardımcı olacağına inanmadığını” söylemişti.
Sayın Cumhur Başkanı R.Tayip Erdoğan, Zelenskiy liderliğinde yürüttüğü reform sürecini takdirle izlediklerini belirtiyor. Erdoğan, “Değerli dostum, modern ve güçlü Ukrayna vizyonunuzu paylaşıyor ve destekliyoruz.” diyor. “Türkiye olarak Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızın altını bir kez daha çizmek istiyorum. Ukrayna’nın egemenliğine ve Kırım dahil toprak bütünlüğüne desteğimizin aynı şekilde süreceğini de teyit etmek istiyorum. Ülkenin doğusundaki durumun Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde barışçı ve diplomatik yöntemlerle en kısa sürede çözülmesini umuyoruz.” Diye açıklama yapıyor.
Bölgemizde yeni bir yangın çıkarılmadan, Umutlar kaybolmadan Barışa koşmak dileğimizdir.
Sağlıklı yaşayın sağlıcakla kalın.

Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı