Kula Haberleri

28 Mart 2024 - 11:44

Son Güncelleme :

15 Ağustos 2022 - 6:32

52 Görüntülenme

AZERBAYCAN’DA TERÖR OYUNU

Sevgili okuyucularım;

Azerbaycan ve Ermenistan’ın, Azerbaycan topraklarına ait Karabağ bölgesindeki gerilimleri, 3 Ağustos’ta Rusya’nın barışı koruma bölgesinde bir Azerbaycan askerinin ölümüne meydan verilmesi nedeniyle tekrar başladı.

Olay öncesine baktığımızda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ermenistan Başbakanı Nicolas Paşinyan ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile 2 Ağustos’ta yaptığı telefon görüşmelerinin ardından meydana geliyor. Burada barış birileri tarafından baltalanmak isteniyor!

Daha önce, 1 Ağustos’ta, Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu dışişleri bakan yardımcısı Karen Donfried, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarıyla bir telefon görüşmesi yapıyor. Karen Donfried, bölgedeki son durumu her iki bakanla da görüşüyor.

Görüşmenin içeriğinde Dağlık Karabağ bölgesinde ve çevredeki bazı bölgelerde askeri gerginlikler patlak verebilir endişesini taşmaktaydı. 3 Ağustos’ta  Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde Sözde barış gücü niteliği taşıyan Rusya gözetimindeki alan çevresindeki  bölgelerde Azerbaycan’ın müdafaa  hareketine sebep; Terör pusu saldırısı ile bir Askerinin öldürülmesine mukabil, müdafaa  savunma hareketi başlatıyor. Ermenistan vatandaşı olan, kendisini “Dağ Savunma Ordusu” olarak tanıtan Ermenistan asılı terörist yapılanma, aslında Taşnak zihniyeti ve Asala örgütünün yeniden yapılanma özelliğini taşımaktadır.  RUSYA-ABD ve AB bu terör örgütü yapısını basit bir çerçeveye sığdırma gayretinde olabilirler! Türkiye’nin bu gün başına bela olan PKK yapılanması da aynı konumda aynı devletlerce zamanında basit yapılanma olarak tanımlanmıştı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan Ordusu tarafından  yürütülen  operasyonunun bir sonucu olarak, Kırgız Yaylalarının ve Küçük Kafkas Sıradağları’nın Sarababa’nın ve bir dizi diğer önemli yerlerin kontrolünü ele geçirdiğini söylüyor. Operasyonda birkaç Ermeni silahlı kuvvetinin imha edildiği bildirildi ve hava saldırıları eski Ağdere’ye bağlı bir köyü olan Yukarı Oratağlı da bir askeri birliğe ait önemli araç ve mühimmatları imha ettiğini açıklıyor. Rusya Federasyonu barış güçlerinin geçici olarak bulunduğu bölgede Rusya’nın örtülü koruması altında bulunan bu Ermeni asıllı (Terör) Provokasyon yapılanmasının saldırılarının hazırlıklar içinde oldukları konusunda Azerbaycan topraklarında, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin ve Ermeni yasadışı, silahlı birimlerinin varlığının bir tehdit olmaya devam edeceği uzmanlarca defalarca açıklanmıştı.

Uyarılara uymayan, gerekli tedbirleri almayan Ermenistan her zamanki iftira politikalarını sürdürmeye devam ederek Azerbaycan’ı Ateş kesi bozmakla suçlamaya başlamıştır. Azerbaycan Müdafaa olarak, saldırılara karşılık verdiğinde yaralanan Ermenistan askeri dedikleri, paralı askerler Gurgen Gabrielyan ve Arthur Khachatryan’ın ağır şekilde yaralandığını ve 14 askerin ilave  çeşitli vücut yaralanmalarına maruz kaldığını açıklıyorlar.       Oysa “Karabağ’ın Artsakh kentinde sözde barışçıl bir misyon yürüten Rus birliğinin komutanı ile Azerbaycan Savunma Bakanlığının yetkilisi bu gibi olayları önlemek ve birlikte Barışı korumak ve istikrara kavuşturmak için ortak önlemler almayı” kararlaştırmışlardı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan Ordusu tarafından yürütülen “Müdafa” operasyonunun bir sonucu olarak, Kırgız Yaylalarının ve Küçük Kafkas Sıradağları’nın Sarababa’nın ve bir dizi diğer önemli yerlerin kontrolünü ele geçirdiğini söylüyor. Azerbaycan tarafından yapılan müdafaa operasyonunda birkaç Ermeni silahlı kuvvetinin imha edildiğini ve hava saldırıları eski Agdere eyaletindeki bir köy olan Yukarı Oratagh’taki bir askeri birliği kapsıyor. Azerbaycan Bakanlığına göre, Azerbaycan, Rusya Federasyonu barış güçlerinin geçici olarak bulunduğu Azerbaycan’da Ermenistan silahlı kuvvetlerinin ve yasadışı Ermeni silahlı birimlerinin varlığının bir tehdit olmaya devam ettiğini defalarca iletmiş.

Azerbaycan Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nicolas Paşinyan ile bölgedeki son olaylar hakkında ayrı, ayrı telefonla görüştüler. “Gerilimi azaltmak ve açık ve güçlü bağlantılar sağlamak için birlikte çalışıyoruz.” diyorlar. Azerbaycan ve Ermenistan liderleri yakında Brüksel’de bir araya gelecek. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Mishel  Twitter sayfasında bu konuda yazdı. Bir sonraki toplantımızın arifesinde Brüksel’deki liderlerle diyalogu sürdürmek ve gündemdeki tüm konularda somut ilerleme kaydetmek kilit olan konular ele alınacaktır.”diyor.

Ermenistan Diasporasının ABD- AB ve RUSYA üzerindeki yoğun çalışmalar yürütürken, Azerbaycan Diasporasının 44 Günlük zafer sarhoşluğuna kapılarak uykulu hareket etmemesi gerekiyor. Azerbaycan üzerinde son günlerde oynanan kirli oyunlara baktığımızda, Londra’daki Azerbaycan Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıda, yapanların ve yaptıranların amaç ve hedefleri belli olmuştur. Azerbaycan’ın başarılı savunma stratejileri İran’ı rahatsız etmektedir. Bu nedenle Azerbaycan da suni ve  Şii Müslümanların yanında yer almayarak, Ermenistan’ın yanında yer alan kendilerine,  “Mehti’yi  bekleyenler”  ismini takıyorlar. Gülelim mi, ağlayalım mı? Sormak gerekir, “Bu ne lahana turşusu, bu ne perhiz?”

Azerbaycan’daki AİHM heyetinin başkanı Peter Mikhailko Diplomatik Misyonlara ve ortaklarına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğunu söylüyor. Diplomat, “Büyükelçilik meslektaşlarının ve ailelerinin güvende olduğu için rahatladık” diyor.

İyi güzelde, Londra’daki Azerbaycan Büyükelçiliği’ne yapılan saldırı esnasında korumakla yükümlü olan İngiltere güvenlik güçleri gaflet uykusuna mı yatmıştı. İran uyruklu Fars kökenli sözde “Mehti’yi” bekleyenlere imtiyazlı davranılıyor.

İngiltere de yapılan çirkin olaya, cevabı Azerbaycan’ın içindeki “Gerçek Hz. Mehti “ taraftarlarının yaptıkları gösterilerle ve protestolarla, Azerbaycan Bayraklarıyla gereken cevabı verdikleri görülmektedir.

Dünya ile birlikte, Güney Kafkasya’nın, Azerbaycan’ın ve Ermenistan’ın barışa ve birlikte yaşamaya ihtiyaçları vardır.

Sağlıklı yaşayın sağlıcakla kalın.

 

Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı