YAPAY ZEKA « Kula Haberleri

18 Ekim 2024 - 07:32

YAPAY ZEKA

YAPAY ZEKA
Son Güncelleme :

15 Ekim 2024 - 6:43

10 Görüntülenme

Yapay zekanın iki öncüsü – John Hopfield ve Jeffrey Hinton – Salı günü Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı.
Nobel Komitesi yaptığı açıklamada, yapay zekanın iki öncüsü olan John Hopfield ve Geoffrey Hinton’ın, insanlığa yönelik yeni tehditler yaratırken işimizi ve yaşam tarzımızı dönüştürecek makine öğreniminin temel bloklarını oluşturmaya yardımcı oldukları için Nobel Fizik Ödülü’nü kazandığını söyledi.
“Yapay zeka haçının babası” olarak bilinen Hinton, Toronto Üniversitesi’nde çalışan bir Kanada ve İngiliz vatandaşıdır. Hopfield, Princeton’da çalışan bir Amerikalı.
Nobel Komitesi’nden yapılan bir basın açıklamasında, “İki Nobel Fizik Ödülü, günümüzün güçlü makine öğrenimini destekleyen yöntemler geliştirmek için fizik araçlarını kullandı” diyor.
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Nobel Komitesi’nin bir üyesi olan Ellen Muns, iki ödül sahibinin “ilişkisel bellek görevi gören ve büyük veri kümelerinde örnekler bulan yapay sinir ağlarını tasarlamak için istatistiksel fiziğin temel kavramlarını kullandıklarını” söyledi.
Bu tür ağlar fizikte araştırma geliştirmek için kullanıldı ve “kaliteli tanıma ve dil çevirisi gibi günlük hayatımızın bir parçası” haline geldi.
Hinton, yapay zekanın nihayet medeniyet üzerinde “büyük bir etkiye” sahip olacağını ve üretkenlik ve sağlığa iyileştirmeler getireceğini tahmin etti.
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nden gazeteciler ve yetkililerle yaptığı açık toplantıda, “Bu, Kıdemli Devrim ile karşılaştırılabilir” dedi.
Nobel komitesiyle telefonla iletişime geçtiğimde, “Şaşırdım. Bunun olacağını düşünmemiştim.”
Hopfield ise henüz bir tepki vermedi.

Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı