21 MART NEVRUZ BAYRAMI « Kula Haberleri

26 Aralık 2024 - 23:22

21 MART NEVRUZ BAYRAMI

21 MART NEVRUZ BAYRAMI
Son Güncelleme :

21 Mart 2023 - 6:15

90 Görüntülenme

Sevgili okurlar,
Bahar gelmiş ağaçlar çiçek açmış dağlar yeşillenmiş göçmen kuşlar yuvalarına dönmüş börtü böcek dirilmiş toprak canlanmış yıl tazelenmiş yedi levin/çeşit meyveler alınmış yumurtalar boyanmış semeniler yapılmış gençler ve çocuklar bohçalarını kuşaklarını alarak bayram gezmelerine başlamışlar yüzyıllardır dedelerinin ve babalarının yürüttükleri kültürü yaşatıyorlar.
Kültür, bir milleti millet yapan değerler bütünüdür. Kültürünü, örf ve adetlerini bilmeyen toplumlar yok olmaya asimile edilmeye mahkumdurlar.
Nevruz bayramı Altaylar dan Viyana’ya, Adriyatik den Çine, Kafkasya’dan Avrupa’ya tüm kıtalarda kutlanmaktadır. 2009 yılında Nevruz Dünya Manevi kültür mirası listesine dahil edilmiş, 2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 3000 yıldan beri kutlanmakta olan bu bayramı Dünya Nevruz bayramı ilan edilmiştir.
Nevruz, M.S 2. Yüz yıldan bu yana çeşitli etkinliklerle ve coşkuyla kutlanan Nevruz Farsça yeni gün anlamına gelir. Orta Asya dan balkanlara kadar uçsuz bucaksız bir bölgede insanlar tarafından farklı şekillerde kutlanmaktadır.

Nevruz her milletin kendi kültür ve değerleriyle özdeşleştirilip özü itibari ile baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür. Baharın gelişini, tabiatın canlanmasını müjdeleyen Nevruz bayramı Türkiye de ve Orta Asya’da 21 Martta kutlanıyor. Nevruz bayramına 3-4 hafta kala cemreler ( cemre, “kor halindeki ateş” anlamına gelmektedir) birer hafta arayla birinci cemre havaya ikinci cemre suya üçüncü cemre ateşe ve dördüncü cemre toprağa düşer toprak canlanmaya başlar havalar ısınmaya, karlar erimeye ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar.
Bu nedenle 21 mart bütün varlıklar için uyanış diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek Nevruz bayramı olarak kutlanır.
Nevruz, Orta Asya’daki Türk topluluklarından, Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Uygur Türkleri, Anadolu ve Balkan Türkleri, tüm Türk-i Cumhuriyetlerinde Nevruz geleneği ve kültürünü canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.
Nevruz geldiğinde insanlar bayram hazırlığına başlar mezarlıklar ziyaret edilir, ateşler yakılır üzerinden atlanır, yumurtalar boyanıp tokuşturulur, semeni hazırlanır hikayeler anlatılır. Bayram arifesinin akşamında gençler dilekler tutarak komşularının akrabalarının kapılarını dinleyerek dileklerinin kabul olmasını umut ederler (Kapıları dinlenen komşular hep iyi şeyler konuşurlar)Çocuklar ve gençler coşkuyla bayramı kutluyor bayram günü bohçalarını kuşaklarını alarak Maniler söyleyerek akrabalarından komşularından mahalle ve köy halkından meyveler toplayarak halkla bayramlaşırlar.
Coşkuyla kutlanan Nevruz yüz yıllardır kutlanıyor bundan sonrada kutlanmaya devam edilecektir. Herkesin Nevruz bayramına en iyi dileklerimle kutlar, nice bayramlar dilerim.
Her şey gönlünüzce olsun sağlıkla kalın

Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı