ABD – İRAN “SON TANGO”
Sevgili Okurlarım;
İran İslam Cumhuriyetinin Kurucu Lideri Humeyni’nin ölümü sonrası Cumhurbaşkanı Hamaney döneminde devlet makamlarında hızla yükseldiği gözlenen İbrahim Reisi, 1989-1994 yıllarında Tahran Başsavcılığı görevinde bulunurken sistemin en hararetli savunucusu ve sadık Savcısı idi,
Yargıdaki rejime sadık tutumu 1994 yılında Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığını 10 yıl yürütme kapısını açmıştı. 2004’te Yargı Erki Başkanı Birinci Yardımcılığı görevine atanmıştı. 2014 yılında İran Genel Başsavcılığı görevine atanan İbrahim Reisi, 2016 yılında, Hamaney tarafından Meşhed kentindeki İmam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı Başkanlığına (Astan-ı Kuds-i Rezerv’inin) başına getirildi. Reisi’ye önemli nüfuz kazandıran bu görevde milyarlarca dolarlık servetin yönetimini üstlenmişti. İran’ın Ülke yönetimindeki yüksek kademesini temsil etmesine rağmen yolsuzlukla mücadele konusunda sert çıkışları rejime bağlı halkarasında popiler konuma taşımıştı Reisi’yi.
İran İslam cumhuriyeti Yargı erki başkanı Ayetullah Amuli Sadık Laricani Hamaney tarafından görevden alınarak Maslahatı Teşhis Konseyi Başkanlığına atanınca yerine İbrahim Reisi 1919 yılında Yargı Erki Başkanlığına atanmıştı. Görev sürecinde İran’ın en büyük sorunu olan “Yargıda yolsuzluk” soruşturmalarını başlattı. Bu durumuna rağmen, ABD İran da siyasi tutukluların idam edilme olayları nedeniyle Kasım 2019 Yılında çiçeği burnunda olan İbrahim Reisi’yi Yaptırım listesine almıştı.
Kim bu İran’ın Yeni Cumhur Başkanı olan İbrahim Reisi derseniz;
İran’ın kuzey doğusundaki Meşhed kentinde 14 Kasım 1960’ta doğan ve aynı zamanda “Seyid” soyundan olan, İbrahim Reisi, eğitimini Şii İslam’ın eğitim merkezi olarak kabul edilen İran’ın Kum Kentinde tamamladı.
1975’te Şah Rıza Pehlevi’nin yönetimine karşı başlatılan harekette yer alarak, ülkenin önde gelen İran Şah rejim karşıtları dini alimleri ile toplantılara katıldı, İran devriminin mimarı Humeyni’nin devrim fikri ve özellikle devlet politikası düşüncelerini taşıyıcı ve yaygınlaştırıcısı görevlerini yüklendi.
İdare ve hukuk alanına yönelen Reisi 1985’te Tahran savcı yardımcılığı görevine yükseldi. Kariyerini iç muhalefetle mücadeleye borçlu olan Reisi,1988 İran-Irak Savaşı’nın ardından Humeyni tarafından oluşturulan ve siyasi idamları gerçekleştiren “Ölüm Komitesi’nde yer aldı. Bu görevi nedeniyle muhalifler arasında “katliam Ayetullahı” olarak tanınmaktadır.
Eski cumhurbaşkanı ve eski meclis başkanı gibi isimlerin adaylığının veto edilmesiyle önü çıkan Seyit İbrahim Reisi ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.
60 yaşındaki Seyit İbrahim Reisi, Tahran’ın sorumluluğunu reddettiği ölümcül bir tanker saldırısı nedeniyle ABD, İngiltere ve İsrail’den İran’a yönelik suçlamalarıyla da karşı karşıyadır.
Aşırı muhafazakar İbrahim Reisi, İslam Cumhuriyeti’nin en büyük dini lideri Ayetullah Ali Khamenei tarafından onaylandıktan sonra, dört yıllık görev süresine resmen başlamış oldu.
Yargı sisteminin eski başkanı, yeni Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi, işlemiş olduğu yargıdaki insan hakların ihlalleri nedeniyle ABD ve Batı tarafından eleştirilerek endişeyle yaklaşımları gözlenmektedir.
İran’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ilk basın toplantısında, görevindeki ilk adımlarının, yolsuzluğu yok etmek, istihdam ve konut sorununu çözmek olduğunu belirtti. “Yolsuzluk ve rüşvet olaylarını, tüm bu sorunları hükümetim düzeltecek.” Diyor. “ Atacağımız ilk adımlar, tam istihdam yaratma ve konut sorunlarını çözme yönünde olacak. Bir dizi devlet kurumu, ülkenin en saygın vatandaşlarının katılımıyla farklı sektörlerde aktif yer almalı” ifadesini kullandı. Galiba yapılaşmada TOKİ gibi oluşumu hedeflemektedir.
ABD’nin İran nükleer anlaşmasının ihlalcisi, Avrupalıların da taahhütleri yerine getirme konusunda kötü icracı olduğunu söyleyen İbrahim Reisi “Amerikalılara tavsiyem, yükümlülüklerine geri dönmek ve onları yerine getirmek olmalı. Avrupalılar ise ABD’nin baskısı karşısında boyun eğmemeli, sadece üzerine aldıkları yükümlülükleri yerine getirsinler. İran halkı sadece Avrupalıların vaatlerini yerine getirmesini istiyor. İran halkı kendi haklarını korumak istiyor. Bu haklarımızı savunacağız” diye konuştu.
İran da mevcut olan “35 Milyon İran Azerbaycan Türlerinin hak Anadil, eğitim ihlallerinden bahsetmeden insan haklarından bahsetmesi nedenli ciddiyet içermektedir sorusunu doğmaktadır.
Devam ederek, “Viyana’daki görüşmelere katılan İran heyetinin, ilerlemenin elde edilmesi için gereken her şey yapacağını söyleyen İbrahim Reisi, “İlgili raporlar aldım, ekibim bunları inceliyor. ABD, İran halkına karşı tüm sert yaptırımları iptal etmek zorundadır. Bu konuda ısrarcıyız ve önceki İran hükümeti gibi bunun için mücadele edeceğiz. Yaptırımların tam kaldırılması ve dürüstlük testi, hükümetimin dış politikasının dikkatinin merkezinde olacak” diye ekliyor.
Haydi Tebriz, haydi Urumiye ve Haydi Traktör takımı!
İran’ın yeni aşırı muhafazekar cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Washington’un ihtiyatlı tepkisi üzerine ABD yaptırımlarının kaldırılmasını sağlamak için diplomasi izleme sözü üzerine cumhurbaşkanı olarak yemin etti. Yemin Töreni mecliste gerçekleşti. En yüksek ruhani lider olan Ayetullah Eli Khamenei’ye rağmen resmen onaylanmıştı.
ABD ve İranlı muhalif siyasiler İbrahim Reisi’nin zaferini etkisiz ve adaletsiz olarak görüyorlar.
Törende konuşan Başkan, “Resmi dini, İslam Cumhuriyeti’ni ve ulusun anayasasını koruyacağıma söz veriyorum.” dedi. Yetkili ayrıca, “İran’a yönelik yaptırımların kaldırılması gerektiğini ve bu amaca ulaşmak için her türlü diplomatik planı destekleyeceğimizi” de sözlerine ekledi.
İran ekonomisi, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’de Tahran’a yönelik yaptırımları sıkılaştırmaya başlamasından bu yana düşüşte olduğu görülüyordu. Ocak 2020 ayında göreve gelen Başkan Joe Biden, Trump’ın yaptırımlarının tamamını yürürlükte tutmaktadır. Ancak İran’ın nükleer faaliyetlerinin kontrolünü kabul etmesi halinde yaptırımların kaldırılmasını da teklif etmektedir. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, İbrahim Reisi’ın konuşmasına umut ve uyarı açıklamasına umutla baktıklarını belirtiyor. Price yaptığı açıklamada, “Başkan’a mesajımız, seleflerine mesajımızla aynıdır: ABD ulusal güvenliği ve ortaklarımızın çıkarlarını savunacaktır.” diyor. Başkan’ın ABD yaptırımlarından kurtulma arzusunun “yeni İran hükümetinin bu diplomasiye girme arzusuna sahip olduğunu gösterdiğini” de sözlerine ekliyor. “Cumhurbaşkanı, ülkenin büyük bir krizle karşı karşıya olduğu bir dönemde cumhurbaşkanlığına başlıyor.” dedi.
Bölgesel alanda, İran’la müttefik olan İslamcı silahlı grup ve liderler var Hamas lideri Ishmael Haniyeh, Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Qasem ve Filistin İslami Cihad lideri Ziad el-Nakhahlah bunlarla sayılmaktadır. Bu gruplar da ABD tarafından yabancı terör örgütü olarak tanımlanmaktadır.
Abd NASIL OLSA Afganistan ve Orta Doğudaki askeri gücüyle desteklediği “Terör örgütlerini” boşa çıkarmış oldu.
İran’ın İçinde Demokrasi arayan İran vatandaşı, Azerbaycan Türkleri, diğer taraftan ABD- AB Demokrasi bahanesi ile “ İran’ı SON TANGOYA” kaldırmaktadır.
Bekleyelim Görelim!
Sağlıklı yaşayın, sağlıcakla kalın.